Status

Hye guys. Welcome to Rabbit Purple World//Tips Keringkan Jerawat Dalam Satu Malam


Hye Blogger. Hello Peps. Jerawat yang muncul secara tiba-tiba boleh membuatkan anda merasa tertekan. Tambahan pula jika ada acara penting pada keesokan hari yang memerlukan anda berhadapan dengan orang ramai dengan penuh yakin. Jangan risau, mari cuba beberapa tips di bawah untuk menghilangkan jerawat dalam masa satu malam.

AIS BATU
Sebelum anda membuat keputusan memicit jerawat, eloklah jika anda mengambil seketul ais dan bungkus di dalam kain yang bersih. Letakkannya di kawasan yang ditumbuhi jerawat itu selama 30 saat sebelum menyapu krim jerawat. Ais batu berfungsi mengecilkan liang roma dan menyerap minyak yang berlebihan.

CAMPURAN KAYU MANIS & MADU
Antara kaedah lain untuk menghilangkan jerawat ialah mencampurkan serbuk kayu manis dan madu. Gaulkan serbuk yang dicampur tadi sehingga rata dan sapukan di bahagian wajah yang berjerawat. Campuran ini akan membantu mengatasi masalah keradangan dan membuat jerawat menjadi kecut. Biarkan ia semalaman sebelum dibasuh pada keesokan paginya. 

PERAHAN LEMON
Sewaktu membersihkan muka, anda boleh membilas muka yang berjerawat dengan perahan air lemon sebelum membilas muka sekali lagi dengan air bersih. Perahan lemon mampu mengurangkan minyak pada kulit wajah hingga menyebabkan wajah bebas jerawat.

UBAT GIGI
Cuci muka dengan air bersih dan biarkan sehingga kering. Selepas itu, letakkan sedikit ubat gigi pada jerawat tersebut. Biarkan ia semalaman sebelum mencuci wajah sehingga bersih.

PUTIH TELUR
Pecahkan sebiji telur dan asingkan bahagian kuning dan putih telur. Ambil bahagian putih telur dan sapukan pada muka yang berjerawat. Kandungan vitamin yang terdapat dalam telur mampu membantu anda mencegah jerawat. 

✿ Thengz Sudi Baca Entry Yang Tak Seberapa Ni ✿

4 Sweetheart Alia Taip - Menaip:

Zaza berkata...

akak mmg ade mslh jerawat skit..macam2 try degil.. =)

alia punyeblog berkata...

Haha :) Cubelah try tips2 dekat atas :D hehe. InsyaAllah berkesan

E'in berkata...

nasib baik muke akak, jerawat jarang nak muncul... hihi

alia punyeblog berkata...

@E'in hehe :) untunglahh akak. Tak macam muka kita. jerawat senang tumbuh