Status

Hye guys. Welcome to Rabbit Purple World//



Tutorial SmartPhone Lenovo | Tukar Font Lenovo

Hye Blogger and Hello Peeps. Semua mesti sudah tahu bahawa SmartPhone yang jenama Lenovo gitu semakin mendapat perhatian. Ye dakkk ? xD Sudah tentu. Disamping harganya yang murah dan kualitinya yang baik, ianya setanding SmartPhone yang terkenal seperti Jenama Samsung dan sebagainya. Eh, aku ni nak cerita tutorial or promote produk ni opsss. Heee So Let GO Guys. Step By Step CA akan tunjuk. Semoga memahami. Diharapkan tuto ini membantu masalah anda.
*Click Untuk Pembesaran ok. Muehehe :*


STEP 1 : Anda wajib mengroot Telefon Anda. Boleh tengok tutorial root telefon DI SINI . Root ini penting ya. Tanpa Root anda tidak boleh tukar font kecuali telefon brand samsung. If takut nak root sendiri, Boleh hantar ke kedai untuk diroot. Jika SmartPhone anda sudah memppunyai aplikasi SUPER SU ataupun SUPER USER, bermakna telefon anda memang sudah diroot. Jadi Let's go guy ke Step yang kedua.


STEP 2 : Step ini Sangat Mudah dan Simple. Anda hanya perlu membuka Aplikasi Play Store dan downloadlah aplikasi iFont.


STEP 3 : Setelah selesai menjalankan kedua - dua step tersebut. Inilah masa kita menggunakan aplikasi SUPER SU atau SUPER USER kita itu okey ;). You Alls buka U Alls punya Aplication SUPER SU atau SUPER USER. Dekat aplikasi tu automatik dia akan keluar iFont. Just Click dekat iFont tu okey.


STEP 4 : After anda click iFont pada step 3 tadi, automatik akan keluar satu popup. Hah, yang ni penting. Pastikan maklumat untuk Akses adalah DIBENARKAN dan maklumat untuk Notifikasi adalah DIAKTIFKAN. Lepas siap, apa lagi. Klik Simpanlah !


STEP 5 : Lepas itu, back back back and back haha. So U Alls hanya perlu buka aplikasi iFont yang U Alls dah donwload tadi okey. Nanti keluar macamni. Just klik english dan cari Font apa yang U Alls berkenan.


STEP 5 : Setelah ada font yang berkenan di hati, apa lagi Sila download ye sayang sayang.


STEP 7 : Lepas dah download. Dia akan keluar macamni. Just be relax and click Set.


STEP 8 : Lepak klik set, akan keluar popup macamni. Just klik Okey dan Phone anda akan reboot dengan sendirinya. If Phone anda restart sendiri. Jangan risau, itulah yang dinamakan reboot :). That's All, after phone anda restart, anda dapat menyaksikan telefon anda berubah wajah and awhh. Mesti anda semakin bersemangat untuk menatap screen hefon gitu gitu hehe. Finised All step yaww.

P/s : Tutorial ini boleh digunakan untuk semua jenis SmartPhone sebenarnya seperti Lenovo, Asus, Sony, HTC dan sebagainya. Samsung pon boleh. Cuma anda perlu ubah setting di iFont tanpa perlu root telefon. Itu sahaja. Selamat mencuba. Let's drop your feedback dekat kotak komen okey :). Terima Kasih.



✿ Thengz Sudi Baca Entry Yang Tak Seberapa Ni ✿

33 Sweetheart Alia Taip - Menaip:

Azaty Lee berkata...

kenapa cye root ta lpas ye ? dye tana connetion\

Azaty Lee berkata...

cye da root tpy knpa ta bule ye ? dye tana connetion

Nadiahtul Ikma berkata...

Akak.. how to root??

Nur Hafzan berkata...

Macam mane nak root?

Cik Arnab berkata...

@Azaty Lee Kita dah tukar link untuk root. Cubalah lagi :)

Cik Arnab berkata...

@Nadiahtul Ikma Sorry lambat rep, akak baru habis exam. Akak dah tukar link untuk root tu. Cubalah :)

Cik Arnab berkata...

@Nur Hafzan Kita dah tukar link untuk root. Cuba lah lagi :)

Audi Sdolehuddin berkata...

Tenkiu kakk.. time kasih sgt2.. mmg bersyukur gile dpt tukar font ni.. haha.. mekasih...****

Muhammad Qayyum berkata...

Nk tnye tpn sy hang mse tukar font....sy cabut bateri keudia idup kn blik tp gagal lar...setakat kuar lmbng lenovo je pastu dia sngkut kt ctu je...cm mne bk wt yer???

Cik Arnab berkata...

@Audi Sdolehuddin Welcome Audi.. Menjadi Kan? Alhamdulillah and thengz for your feddback dik :)

Cik Arnab berkata...

@Muhammad Qayyum Phone kita pun biasa gitu wak. Tapi takdelah lama, dalam 15 minutes its turn back to normal :) Tak tahulah kalau phone awak?

Muhammad Qayyum berkata...

Owh yeke....tpn sy 24 jam tggu pon xelok...nsib ad waranty lg...trus anta kdai je...tq sbb feedback blik...

Saidatul Suehadah berkata...

ape link nye ?

Nur Shahelly berkata...

macam mana akak root eh ?

Mida Kifli berkata...

Dear, utk model a806 n a889 cara yg sama ke utk root..?

Cik Arnab berkata...

@Muhammad Qayyum sama sama Qayyum :)

Cik Arnab berkata...

@Saidatul Suehadah Dekat klik sini tu kan ada link dik, then bila adik tekan nnti ada video. Klik and watch :) Kalau tak faham adik try google

Cik Arnab berkata...

@Nur Shahelly Akak root dekat kedai dear, for the safety, baik root dekat kedai :)

Cik Arnab berkata...

@Mida Kifli Tak pasti lah dear sebab kita pun root dekat kedai. For your phone safety, baik awak root kedai. Tak mahal insyaAllah :)

Turkeyphant berkata...

@Nadiahtul Ikma

Just follow the guide here.

udakandai Ent berkata...

salam...sya punya hp jenis lenovo A889
smlm tray nak ubah font...dah ikut dah semua instruction kat atas...dan hp dah ada app "super user" tu..tpi bila tukar font tu still keluaq hp kena "root"...knapa erkk? boleh sesape bg explanation dak..

Zul Fadhli berkata...

Knp phone lenovo s650 tk blh root?

Cik Arnab berkata...

@Turkeyphant thengz membantu explain :)

Cik Arnab berkata...

@udakandai Ent wslm. Kalau macamtu, tak dapatlah teman membantunya sebab CA dengan kawan2 CA cuba, klau dah settle bab root nak tukar mesti jadi

Cik Arnab berkata...

@Zul Fadhli Awak cuba root sendiri ke? Kalau bab root, CA tak dapat nak jelaskan lh sebab takde pengalaman root sendiri. Kalau rasa nak lebih selamat, better root dekat kedai :)

super blogger berkata...

Lawo betul tutorial cara tukar font lenovo ni. Blog purple ni pun lawo gak. :)

Nusaibah Affwan berkata...

Berapa kene kalau root dekat kedai

Nusaibah Affwan berkata...

Berapa kene kalau root dekat kedai

Zaira hafiz berkata...

Kalo A850 macam mane pulak ? Boleh root untuk tukar font ker ?

Zaira hafiz berkata...

Kalo A850 macam mane pulak ? Boleh root untuk tukar font ker ?

jiha berkata...

Knape dekat super su saye tak keluar pun app ifont tu? Tapi saye dah download app tu.

D'azreennnnnn berkata...

hp saye takboleh on langsung . dan bila saye tekan on blik dia hanye nyala . ape sy nk buat ? pls help

Mohammad Safawi berkata...

sye da try buat ikot step atas tu.. tp font sme jew xtkar pon..